2012 15″ Retina – Random crash (GPU)

2018 Touchbar – Waterschade
05/05/2020
MacBook Air (A1466) met waterschade
09/10/2020

2012 15″ Retina – Random crash (GPU)

Een klassieker: 15″ MacBook Retina uit 2012 waarbij de laptop geregeld uitvalt, met name wanneer de GPU wordt belast. Dit is een fabricagefout van Apple waarbij een schroef van de CPU ervoor zorgt dat het logic board kan vervormen en op den duur een chip (U8900, GPU-mux) aan de andere kant van het logic board los komt. Dit wordt ook mede veroorzaakt door loodvrije tin, maar goed, andere discussie 🙂

Apple heeft dit zelf lange tijd ontkent maar uiteindelijk is er voor korte tijd een terugroepactie geweest. De problemen zijn in die actie verholpen met een soort McGyver-fix door een stukje rubber op de chip te plakken om deze tegen het bord aan te drukken.

Deze specifieke MacBook had een stuk rubber op de chip en is alsnog (opnieuw!) kapot gegaan, wie had dat gedacht 🙂

Ik heb deze chip ontdaan van het rubber (dit werkt immers niet) en voorzien van nieuwe tin. Hierdoor kan hij er weer jaren tegen.

Comments are closed.

×

Contact

× Contact